Semnalele disperate care vin din partea Greciei au pus pe jar toate statele din UE. Marea Britanie a anunţat deja o sumă colosală care ar putea pune pe butuci întreaga economie europeană, dacă Grecia ar ieşi din zone euro.
Astfel, dacă grecii ar renunţa la moneda unică în favoarea drahmei, atunci peste 5% din PIB-ul zonei euro ar dispărea dintr-odată. Dacă această ieşire ar fi controlată de autorităţile UE, pierderea nu va fi "atât de mare", ci ar afecta numai 2% din PIB.
Situaţia Greciei nu este îngrijorătoare numai pentru UE, ci şi SUA s-au arătat alarmate de prăbuşirea acestei ţări, care ar trage după sine zeci de state la fel de fragile.
Mai mult, un eventual colaps al grecilor ar fi exact ca un joc de domino, afectând iremediabil şi economia americană, abia revenită de pe prăpastia recesiunii, scrie The Guardian.
Ieşirea Greciei din zona euro ar fi undeva între catastrofă şi Armaghedon
Daunele provocate Europei de o ieşire a Greciei din zona euro ar fi "undeva între catastrofă şi Armaghedon", a declarat Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), care a reprezentat investitorii privaţi în negocierile de restructurare a datoriilor elene. Teama se transformă în panică.
Politicienii au început să vorbească deschis despre riscul ca Grecia, aflată în al cincilea an de recesiune, să iasă din zona euro. Dallara a apreciat că o astfel de ieşire ar avea un cost atât de mare încât Europa trebuie să găsească o soluţie acceptabilă de rezolvare a problemelor. "Cred că ieşirea Greciei este posibilă, dar nu aş numi-o inevitabilă şi nu aş numi-o nici probabilă, întrucât costurile pentru Grecia, Europa şi întreaga economie mondială ar fi imense", a avertizat Dallara.
El a adăugat că presiunile asupra Spaniei, Portugaliei, chiar şi asupra Italiei şi Irlandei ar fi uriaşe, ia