Insula Zakynthos, renumită pentru ruinele veneţiene şi apele de turcoaz, şi-a câştigat recent o nouă faimă în Grecia: "Insula orbilor", scrie The Wall Street Journal. Ministerul elen al sănătăţii şi-a trimis anchetatorii în Zakynthos după ce oficialii locali au scos la lumină dosare care arată ceea ce ei descriu a fi un număr imposibil de mare de cereri de ajutor social pentru nevăzători. Aproape 1,8% din populaţia de 39.000 de persoane a insulei au solicitat astfel de ajutoare anul trecut, potrivit ministerului, de nouă ori mai mult decât în multe ţări europene. Printre cei care au înaintat cereri figurează un şofer de taxi şi un vânător de păsări, a afirmat un oficial local.
Zakynthos a devenit un simbol al corupţiei care şi-a jucat rolul în declinul financiar al ţării.
"Se pare că «orbii» din Zakynthos văd doar culoarea banilor", titrează publicaţia greacă Ethnos. Insula nu este însă singura care ridică astfel de probleme, se plâng oficialii din ministerul sănătăţii, care spun că cererile frauduloase pentru ajutoare de handicap sunt o "epidemie" generală care costă guvernul sute de milioane de euro în fiecare an.
Grecia, aflată sub presiune din partea creditorilor internaţionali, accelerează eforturile în lupta contra corupţiei şi reducerile de cheltuieli. Acţiunea de represiune asupra fraudelor legate de cererile pentru ajutor de handicap, frânate de inexactităţi şi politici dubioase, subliniază dificultăţile cu care se confruntă astfel de încercări.
Furia populaţiei e o onoare pentru primar
Unii dintre beneficiarii de ajutoare investigaţi se plâng că au puţine opţiuni în faţa austerităţii, care loveşte puterea de cumpărare a familiilor. Primarul din Zakynthos, Stelios Bozikis, a declarat la o emisiune TV că locuitorii înfuriaţi de anchetele ministerului şi ale altor instituţii l-au asaltat cu borcane d