Instituţiile statului au fost „lovite peste nas” de omul de afaceri ales ca moderator în cadrul unui eveniment organizat chiar de autorităţile publice.
Evenimentul regional, desfăşurat joi, la Cluj-Napoca, pentru promovarea activităţii de inovare şi transfer tehnologic din regiunea Nord-Vest, a fost prilej de descărcare pentru moderatorul întâlnirii dintre reprezentanţii instituţiilor Statului şi oamenii de afaceri locali, Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Potrivit acestuia, programele publice trebuie să aibă o mai mare aplicabilitate practică. „Toată lumea spune că România poate să exporte strategii, însă tot ceea ce construim în toate structurile trebuie să se finalizeze în afaceri şi bani. Să încercăm toţi să ne fixăm în cap această cerinţă a mediului de afaceri, care poate părea mercantilistă”, a atras atenţia secretarul general al AOAR.
Afaceristul nu a ezitat să-şi spună oful şi să-i încurajeze şi pe ceilalţi vorbitori să facă la fel, pentru că „dacă începem să vorbim poate reuşim să shimbăm ceva”, după cum şi-a îndemnat Pârvan audienţa. Îndemnul la comunicare deschisă a avut ecouri şi în public. „Care este relaţia: sumă alocată prin programe guvernamentale - beneficiu? Urmăriţi acest lanţ?”, a întrebat iritată una dintre participante.
În opinia economistului, schimbarea reală va veni în momentul în care vom reuşi să creştem producţia internă astfel încăt intrările de produse şi servicii dinspre străinătate să fie devansate de ieşirile din România. „Exportul net al României este negativ! Germania o duce bine tocmai pentru că exportă şi pentru că balanţa ei comercială este pozitivă”, argumentează Pârvan.
Implicarea instituţiilor statului în sprijinirea mediului de business, tocmai pentru a întoarce acea balanţă negativă… lipseşte cu desăvârşire, în opinia economistului. „