200 de persoane din Prahova au venit, din 15 martie și până la jumătatea lunii mai, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești după ce au fost înțepate de căpușe
Sezonul a debutat pe 15 martie, o dată cu explozia vegetației, iar de atunci și până pe 17 mai, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești au venit 200 de prahoveni pentru a se trata de mușcăturile acestei insecte.
7 dintre aceștia sunt suspectați că au boala Lyme, iar analizele sunt în lucru în laboratoarele din Capitală.
„Nici o persoană nu a rămas internată, dar pacienții au primit tratament antibiotic pentru 21 de zile. Pentru câteva dintre aceste persoane au fost recoltate probe, care sunt încă în lucru, pentru că există suspiciunea că au boala Lyme", ne-a spus Cătălin Vișean, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești.
Nu toate căpușele transmit boala Lyme, ci doar insectele care sunt infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi.
Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe" din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli.
Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după mușcătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice (wikipedia.org).
Cei 200 de prahoveni au fost mușcați de căpușe atât în orașele cât și în satele din județ.
Recomandări
Pentru a evita pericolul de a fi muşcaţi de o căpuşă, specialiştii vă recomandă ca atunci când ieşiţi din casă să purtaţi haine care să vă acopere cât mai bine pielea, iar pantalonii să fie băgaţi în ciorapi. Este bine să verificaţi dacă aveţi vreo căpuşă ataşată chiar dacă aţi respectat aceste sfaturi, deoarece acestea urcă până când găsesc un loc unde se pot hrăni.
„Cei mai expuşi sunt copiii care se j