Cursul de schimb a urcat uşor în prima oră a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns aproape de 4,45 lei/euro, iar dealerii cred că BNR va interveni indirect, din nou, pentru a tempera deprecierea leului dacă va fi depăşit nivelul de 4,45 lei/euro.
La deschiderea şedinţei euro a fost cotat la 4,4450 - 4,4460 lei, foarte aprope de cotaţiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 - 4,4460 lei/euro.
Ulterior, cursul a continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4470 - 4,4490 lei/euro, cu 0,3 bani peste ziua anterioară.
"Este foarte probabil ca BNR să intervină din nou indirect în piaţă pentru a apăra pragul de 4,45 lei/euro sau măcar pentru a tempera deprecierea leului. Astfel de intervenţii indirecte au mai fost şi în alte şedinţe, mai ales când cotaţiile se apropiau de 4,45 lei/euro, iar jucătorii au înţeles că banca centrală va apăra acest nivel. Deja se simte o oarecare presiune pe vânzare de euro, însă este greu de spus dacă BNR intervine indirect deja prin vânzare de euro, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse. Probabil intervenţiile indirecte ale BNR vor fi mai vizibile în prima parte a zilei, astfel încât cursul de referinţă să nu urce peste 4,45 lei/euro", a afirmat un dealer.
După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3% în raport cu euro.
Pieţele internaţionale sunt în continuare tensionate cu privire la soarta Greciei, dacă aceasta va ieşi din zona euro, dar şi la sistemul bancar din Spania. Moody's a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme. @N