Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă, pentru cazul în care Grecia va trebui să părăsească zona euro, a afirmat vineri comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht. Este pentru prima dată când un oficial al UE a confirmat existenţa unor măsuri în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro. În ultimul timp s-au înmulţit speculaţiile privind existenţa unui astfel de plan, dar existenţa lui nu a fost confirmată oficial.
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
Potrivit rezultatului unui sondaj de opinie realizat în contul săptămânalului To Pontiki, grecii doresc să rămână în zona euro în proporţie de 88%, însă vor ca Uniunea Europeană să relaxeze măsurile de austeritate. 54% dintre respondenţi afirmă că doresc “să rămână în zona euro, făcând sacrificii până la un anumit punct”, în timp ce 34% pledează pentru menţinerea monedei unice “cu orice preţ”. De asemenea, un procent de 7% se exprimă în favoarea “revenirii imediate la drahmă”.
Majoritatea votanţilor partidului Noua Democraţie (ND) şi ai Mişcării Socialiste Panelene (PASOK) se declară favorabili rămânerii cu orice preţ în zona euro, în timp ce votanţii celorlalte partide optează pentru rămânerea în zona euro, însoţită de o relaxare a măsurilor de austeritate.
Este primul sondaj de opinie pe această temă, în urma eşuării negocierilor privind formarea Guvernului, după scrutinul din 6 mai, eşec care a alimentat la maximum speculaţiile privind eventuala ieşire a Greciei din zona euro.
Presa elenă prezintă declaraţiile sumbre ale unor oficiali europeni referitoare la eventualitatea ieşirii din zona euro, subliniind însă că sunt nişte opinii. Un răspuns oficial pe această temă este considerată intervenţia purtătorului de cuvânt al CE, Olivier Bailly, care a dezminţit orice scenariu de ieşire a Greciei din zona euro: “Comisia Euro