Strănuţi întruna, ca-n plină iarnă şi-ţi lăcrimează ochii? Ai nasul înfundat? Respiri greu şi te supără o tuse seacă? Simptomele sunt tipice pentru alergia la polen. Iată cum pot fi ameliorate!
A venit primăvara cu alaiul ei de flori, şi odată cu el, şi alergia la polen. Medicii spun că, de regulă, această alergie este o boală ereditară. Mai rar se declanşează pe fondul imunităţii scăzute, din cauza stresului sau a poluării... De ce o astfel de alergie tocmai acum? Vântul puternic ridică în aer polenul plantelor proaspăt înflorite (într-o cantitate destul de mare primăvara) şi-l face mai uşor de inhalat. Odată ajuns în mucoasa nazală, provoacă inflamaţii ale căilor respiratorii. Aşa apar durerile în gât, strănutul puternic, nasul şi ochii încep să-ţi curgă...
Ce şanse am să «moştenesc» alergia?
Ei bine, şansele să moşteneşti alergia de la unul dintre părinţi sunt de 30-40%. Dacă ambii părinţi sunt alergici la polen, atunci creşte riscul cu aproape 20%. Şi încă ceva! În cazul în care ambii părinţi sunt alergici la acelaşi tip de polen (există 40 de specii la care se pot dezvolta astfel de rinite), riscul creşte cu aproape 80%. Nu se poate spune în jurul cărei vârste se declanşează afecţiunea. Acest lucru mai ţine şi de terenul genetic al fiecărui individ.
Află mai multe despre alergie, pe clickpentrufemei.ro
Citeşte şi:
De ce este periculos panariţiul
Cele mai bune antibiotice din natură