În timp ce bursele asiatice s-au prăbușit aproape de nivelul minim pe 2012 iar infestitorii abandonează activele riscante pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la criza datoriilor suverane, unii analiști consideră că a venit vremea ca Banca Centrală Europeană să intervină mai puternic pe piețele de obligațiuni și să relaxeze și mai mult politica monetară.
„La urma urmei, totul este euro-centric iar tăcerea asurzitoare a Uniunii Europene și a BCE mă surprinde”, a declarat Patrick Perret-Green, șef al departamentului de tranzacții valutare pe piața asiatică la Citi pentru CNBC. „Cred că am ajuns la un punct unde ei, BCE, trebuie să devină proactivi, nu doar reactivi”, a adăugat acesta.
BCE trebuie să intervină și să cumpere obligațiuni spaniole și italiene, iar Mecanismul European de Stabilitate (fondul permanent de urgență al UE) trebuie activat imediat, a declarat Perret-Green. BCE trebuie să reafirme, totodată, angajamentul de susținere a băncilor europene, a adăugat acesta.
Citește mai multe despre planul de soluționare a crizei datoriilor suverane propus de Jean-Claude Trichet, fostul președinte al BCE
Bursele pe roșu
Neliniștile investitorilor au devenit evidente o dată ce costurile de împrumut ale Spaniei au crescut la licitația de obligațiuni de marți iar agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service, a retrogradat ratingul a 16 bănci spaniole.
Indicele bursier japonez Nikkei-225, cel coreean Kospi, cel taiwanez Taiex și indicele bursei australiene S&P/ASX 200 au încheiat ședința de astăzi pierzând între 2,6% și 3,4%. Vânzările de acțiuni au fost generale, won-ul coreean pierzând 1% față de dolarul american.
„Draghi are toate cărțile în mână”, a declarat David Kotoc, director de investiții la Cumberland Advisors pentru CNBC. „Nu miniștrii de Finanțe. Singura soluție este BCE”, a ad