Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 0,22% (indicele BET-C), contrar evoluţiei de pe bursele europene, însă prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea pieţei la 16,8 mil. lei (3,8 mil. euro).
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua în creştere uşoară, după şase şedinţe consecutive de corecţii, în care indicele general al pieţei, BET-C, a coborât cu 11,51%.
După primele 50 de minute de tranzacţionare, piaţa era în urcare cu aproape 1% peste nivelul de miercuri, apoi indicii s-au întors aproape de nivelurile de la finalul şedinţei precedente.
"Ştirile negative apărute în ultimele zile au dus la instalarea pesimismului şi în rândul investitorilor români. Drept urmare, după trecerea datelor de înregistrare, investitorii au vrut să scape de acţiuni, care sunt văzute ca un activ cu risc, şi să stea deocamdată pe cash până vin zile cu soare", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
La închiderea pieţei principale, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,11% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,13%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,46%. Acţiunile FP au fost singurele din acest indice care au încheiat ziua în creştere.
"Probabil că acţiunile Fondului Proprietatea au crescut datorită convocatorului AGA pentru listarea şi pe bursa de la Varşovia. Pe de altă parte, cred că cei care vând acţiunile SIF-urilor anticipează venituri mai reduse în acest an la SIF-uri", a spus directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.
Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut cu 4,73% sau 1,3 lei în ziua ex-dividend şi au ajuns la preţul de 26,2 lei. Valoarea cu care au scăzut titlurile