Vremea caldă şi weekendurile petrecute la iarbă verde au făcut ca mii de persoane să ajungă la spital din cauză că au fost muşcate de căpuşe. Numai la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti s-au prezentat peste 1.000 de pacienţi, din luna martie şi până acum, pentru a li se extrage aceste insecte parazite. Vremea caldă şi weekendurile petrecute la iarbă verde au făcut ca mii de persoane să ajungă la spital din cauză că au fost muşcate de căpuşe. Numai la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti s-au prezentat peste 1.000 de pacienţi, din luna martie şi până acum, pentru a li se extrage aceste insecte parazite.
“Avem destul de multe cazuri de persoane înţepate de căpuşe şi numărul este în creştere, din cauza temperaturilor ridicate. În luna martie a acestui an s-au prezentat la spital 71 de pacienţi care necesitau o intervenţie pentru îndepărtarea acestor insecte parazite. În aprilie, am avut 517 cazuri, iar în prima săptămână a lunii mai, 404 persoane au venit la spital după ce au fost înţepate de căpuşe”, ne-a spus dr. Cătălin Apostolescu, de la Institutul Matei Balş. Înţepăturile produse de majoritatea căpuşelor nu prezintă pericol, dar există unele insecte care le pot transmite oamenilor boli grave, chiar mortale.
Cele mai frecvente afecţiuni care pot apărea după astfel de înţepături sunt Febra butonoasă şi Boala Lyme.
Medicul Apostolescu a oferit şi câteva sfaturi utile pentru cei care au fost înţepaţi: “După ce ai fost înţepat, nu intra în panică. Ai 24 de ore la dispoziţie pentru a ajunge la medic. E recomandat ca extragerea insectei să fie realizată de un doctor. Dacă totuşi ai făcut-o personal, iar la câteva ore sau zile zona în care ai fost înţepat se înroşeşte pe un diametru de 3-4 cm, trebuie să te prezinţi neapărat la spital. Am avut foarte multe situaţii în care persoane