În Serbia are loc duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, extrem de importante pentru viitorul ţării. La turul al doilea se vor confrunta preşedintele în exerciţiu, Boris Tadici şi principalul lider al Opoziţiei, Tomislav Nikolici. Comentatorii politici de la Belgrad arată că alegerile prezidenţiale de duminică practic vor decide şi opţiunea de viitor a Serbiei, deoarece la votul parlamentar din 6 mai, progresiştii lui Nikolici i-au devansat pe democraţii lui Tadici cu mai mult de două procente.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomici
După scrutinul parlamentar din 6 mai, pe scena politică a Serbiei s-au petrecut lucruri neobişnuite pentru electoratul sârb. Nikolici acuză Puterea în exerciţiu de fraude electorale şi refuză să recunoască rezultatul alegerilor parlamentare. Totuşi, el a hotărât să participe la turul doi al prezidenţialelor, în ideea că poate învinge şi atunci el va decide cine va alcătui noul Guvern.
Astfel, alegerile prezidenţiale de duminică, 20 mai au devenit un fel de luptă pe viaţă şi pe moarte în rândurile clasei politice sârbeşti. Serbia care dintotdeauna a fost împărţită în jurul a două opţiuni, proEuropa şi naţionalistă a devenit mai divizată ca oricând.
Fostul preşedinte, Boris Tadici şi Blocul Democrat cheamă alegătorii la urne, cu sloganul–voturi pentru o Serbie stabilă şi prosperă proeuropeană. Nikolici a lansat sloganul–votaţi să-l pedepsiţi pe Tadici, pentru tot ce a promis şi nu a îndeplinit în mandatul trecut. Partidul Sârb al Progresului al lui Nikolici optează pentru schimbări, dar şi pentru o Serbie naţionalistă, independentă, care va merge spre Europa, dar nu cu orice preţ.
După alegerile din 6 mai, coaliţiei lui Tomislav Nikolici i s-au alăturat partidele grupate în jurul fostului premier, Voislav Koştuniţa care pledează deschis împotriva aderării Serbiei la Uniunea Europeană.