Mai mult ca niciodata oamenii sunt interesati sa afle ce ajunge in organismul lor atunci cand consuma alimente procesate, mai ales ca ritmul de viata din prezent este unul care nu permite (sau permite cu mult efort) o alimentatie bazata numai pe produse naturale, preparate in casa.
In ceea ce priveste alimentele procesate au fost dezvaluite pana acum mai multe ingrediente pe care nimeni nu si le-ar dori in mancare, insa lista este destul de lunga, iar unele sunt mai putin cunoscute, cum sunt cele de mai jos, scoase in evidenta de Huffington Post.
Anumite organizatii si institutii pentru siguranta consumatorului au inceput deja sa puna presiune asupra producatorilor, pentru a renunta la unele dintre ele.
Ingredientele din lista urmatoare au origini nu doar surprinzatoare, ci si de-a dreptul dezgustatoare pe alocuri, cum ar fi un extract din glande perineale de castor. Totusi, potrivit sursei citate, acestea nu prezinta neaparat si riscuri imediate pentru sanatate.
1. Castoreum
Ce este: un extract din glandele perineale ale castorului.
In ce se gaseste: atunci cand consumi un produs pe a carui eticheta scrie si aroma naturala de capsuni sau de zmeura, atunci este posibil ca acesta sa contina si castoreum, deoarece aceasta substanta este definita ca aroma naturala.
Concret, aroma naturala este orice substanta extrasa, distilata sau derivata in alt mod din materiale naturale - plante sau animale.
2. Sulfat de amoniu
Ce este: o sare cristalina, fara culoare, folosita in principal ca ingrasamant.
In ce se gaseste: pe langa diferite ingrasaminte, sulfatul de amoniu mai este prezent si in unele tipuri de paine.
Chimicalele care contin amoniac sunt sigure pentru consum, potrivit lui Michael Doyle, director al Centrului pentru Siguranta Alimentelor