Gândul prezintă în această săptămână câţiva români puţin cunoscuţi în ţară, dar care ocupă posturi-cheie în cadrul Comisiei Europene. Au plecat din România pentru a creşte profesional în străinătate, iar acum au puterea de a influenţa mersul Uniunii Europene şi de a crea politici care ne afectează pe toţi. Oficial, aceşti funcţionari din vârful Comisiei Europene nu reprezintă ţara. Cu toate acestea, fiecare dintre ei ne-a mărturisit că simte că face un bine României. La fel cum fiecare s-a arătat nostalgic după soarele din România.
După Mihail Dumitru şi Daniela Gheorghe, "superfuncţionarii" români care au vorbit până acum, pentru gândul, despre munca lor la Comisie, este rândul lui Tudor Constantinescu, omul care influenţează energia Uniunii Europene.
Tudor Constantinescu este, de la 1 martie 2011, consilier principal (funcţie asimilată celei de director) la Directoratul General Energie. Ne-a explicat că este un director fără portofoliu, cu toate că, în unele ocazii, a ţinut locul altor directori.
Până să ajungă la Comisia Europeană, a fost director executiv al Institutului European pentru Performanta Clădirilor şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Conservarea Energiei şi a Reţelei Europene pentru Energie (EnR). A lucrat zece ani în cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles şi este doctor în politici energetice.
50 de contracandidaţi
Cum aţi ajuns consilier principal la Directoratul General de Energie al Comisiei Europene?
Am participat la un concurs, urmând procedura care este în vigoare pentru posturile de senior management, cu interviurile necesare, participarea într-un centru de evaluare, după aceea alte rânduri de interviuri şi, la sfârşit, am fost selectat dintre candidaţii care au participat la competiţia asta.
Ştiţi câţi contracandidaţi aţi avut?
Sigur nu ştiu, dar auzisem de 50. Printre cerinţel