Nu s-au înţeles încă cine să reprezinte România în Conisiliul European. Premierul Victor Ponta pare să cedeze pentru reuniunea de săptămîna viitoare (miercuri, 23 mai), convocată de preşedintele Herman Van Rompuy înaintea consiliului de vară, pe fondul presiunilor legate de nevoia economiei UE de a creşte şi a genera locuri de muncă. Ultimele evoluţii politice din Grecia vor aduce pe masa liderilor UE scenariile ieşirii Greciei din zona euro. Preşedintele Traian Băsescu se pare că va lua parte la acest „dineu informal". După această reuniune disputa va continua.
Experţi, analişti, politicieni au interpretat în mai multe feluri dreptul preşedintelui şi pe cel al premierului de a reprezenta Românie în chestiuni de politică externă ori europeană. Analiştii unui conflict politic în Polonia, exact pe aceeaşi temă, acum patru ani, au apreciat că în spatele orgoliilor politice, disputa a fost alimentată şi de ambiguităţile legislative şi practice ale unui sistem semiprezidenţial.
Precedentul polonez din 2008: Premierul Donald Tusk şi preşedintele Lech Kaczynski au avut o dispută similară. Unul nu i-a permis celuilalt să ia aeronava prezidenţială. Au ajuns amândoi la Bruxelles. Vezi cine a stat la masa liderilor Europei. Citeşte întreaga poveste aici
Preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat joi, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent. "Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie", a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a discutat cu p