România şi-a stabilit mandatul cu care merge la summit-ul NATO din SUA. Preşedintele Traian Băsescu spune că Alianţa trebuie să îşi păstreze deschiderea privind primirea de noi membri, iar România susţine în primul rând statele din Balcani.
Afganistanul, scutul antirachetă şi cooperarea în domeniul mijloacelor militare sunt principalele dosare de pe agenda summit-ului NATO, care se desfăşoară duminică şi luni la Chicago, în nord-estul Statelor Unite.
Şeful statului român declară că în privinţa Afganistanului, la summit se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care se va termina la finalul lui 2014, dar se va stabilii şi ce urmează după tranziţie. "Aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, astfel încât întreg teritoriul ţării să fie sub controlul Kabulului. Se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane, după retragerea aliaţilor", spune preşedintele Traian Băsescu. Scut antirachetă Traian Băsescu
NATO va anunţa la Chicago şi încheierea primei faze a instalării scutului său antirachetă în Europa de Est. Acest dosar a devenit principalul subiect de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale. NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o eventuală ameninţare venind dinspre Orientul Mijlociu, în special dinspre Iran. Şeful statului român spune că acesta este un subiect de importanţă majoră pentru NATO.
Traian Băsescu mai este de părere că NATO trebuie să-şi păstreze deschiderea privind accesul altor state în Alianţă, iar România vizează în primul rând statele din Balcani. "Sperăm ca summit-ul să declare capacitatea interimară de apărare antirachetă a NATO. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România va deveni una dintre primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor