Ministerul Sănătăţii a relansat ideea unei taxe pe fast-food, banii urmând a ajunge la bugetul instituţiei, dar a plusat şi cu taxarea berii, prevederile urmând să se regăsească în proiectul legii sănătăţii ce ar trebui să fie lansat în dezbatere publică la începutul lunii iulie.
"Va trebui să discutăm şi această posibilitate (de taxare a berii şi a fast-foodului - n. red.)", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, precizând că urmează să fie făcute calcule să se vadă "care sunt avantajele şi dezavantajele acestui sistem".
Nu este pentru prima oară când un ministru al sănătăţii a avansat ideea taxării produselor de tip fast-food sau dulcurile, după ce un alt ministru, Cseke Attila, dorea introducerea acestei taxe ce ar fi trebuit să aducă la buget sute de milioane de euro pentru unele cheltuieli. La momentul propunerii în 2010, taxa pe fast-food a dat naştere unei opoziţii puternice a patronatelor din industria alimentară care au argumentat că introducerea unei astfel de taxe va determina creşterea preţurilor, a evaziunii fiscale şi a şomajului.
Premierul Victor Ponta a spus, citat de Mediafax, că nu deţine informaţii legate de introducerea taxei pe produse fast-food şi la berea cu alcool, adăugând în acelaşi timp că acest subiect urmează să fie discutat.
Principalii vizaţi, sceptici în legătură cu introducerea taxei
Contactaţi de ZF, reprezentanţii unei şaormerii din Bucureşti care au dorit să-şi păstreze anonimatul au spus că nu cred că se va aplica această taxă, pentru că au mai fost discuţii în acest sens care nu s-au materializat. Dar că dacă totuşi se va aplica, vor încerca să nu crească preţurile.
Ministrul Sănătăţii a mai avansat şi ideea taxării berii, însă nu este clar dacă acest lucru va presupune creşterea accizei sau o altă taxă, diferită de cele pe care le plătesc acum berarii.
În prezen