Un best-seller şi o carte fenomen, o istorie a Franţei văzută prin… istoria metroului parizian. Peste un million două sute de mii de exemplare vândute din 2009 încoace şi o adaptare a ei, anul acesta, pentru televiziune, în patru episoade…
Această carte semnată de Lorànt Deutsch este greu de plasat într-o categorie, dar poate fi considerată totuşi ca un ghid insolit al Parisului şi ca o călătorie romantică în istoria Franţei. Titlul cărţii este de altfel şi el o curiozitate: "Métronome. L'Histoire de France au rythme du métro" (Metronom. Istoria Franţei în ritmul metroului.) Apărută la Editura Michel Lafont, cartea este un enorm succes de librărie, şi s-a aflat timp de multă vreme pe primul loc în topul vânzărilor la specialitatea eseuri.
Lorànt Deutsch trăieşte la Paris de peste 20 de ani, s-a îndrăgostit de acest oraş (şi nu este singurul) şi ne descrie în cartea sa un Paris insolit, ascuns, mai puţin cunoscut, pornind de la numele unor staţii de metrou. El ne istoriseşte însă, concomitent, povestea sa de dragoste cu Parisul şi reia tema în unele dintre interviurile sale: pentru el Parisul este o tânără femeie… (Ceea ce ne invită aproape să reflectăm la sexul oraşelor. Dacă Parisul este de sex feminin şi este o tânără femeie, ce am putea spune oare despre Londra ? Că este o bătrână doamnă ? Dar despre Roma? Că este o "mamă", aşa cum reiese dintr-un film de Rosselini? Dar despre Bucureşti ? Este Bucureştiul un domn sau o doamnă? În ce priveşte Bucureştiul mărturisesc că am auzit o dată pe cinvea spunând că este… o bătrână domnişoară.)
Revin însă la cartea lui Lorànt Deutsch şi la mărturisirile sale: dacă ne uităm bine la harta Parisului, spune el, vedem că insula Cetăţii (Ile de la Cité), care este de fapt inima Parisului unde se află de altfel şi catedrala Notre Dame, această insulă deci are forma unui… leagăn. Această insulă în formă de