Cam pe toate meridianele unde a fost tradusă - şi a fost tălmăcită în 23 de limbi şi vândută în sute de mii de exemplare - cartea lui R.J.Ellory*) a fost lăudată peste poate, încât, inevitabil, te apropii de ea cu anume reticenţe. E destul să amintesc că mari maeştri ai genului - James Patterson, Clive Cussler, Jonathan Kellerman, Michael Connelly - au aplaudat la unison performanţa acestui scritor britanic. În plus, romanul a fost nominalizat la numeroase premii (Barry Award for Best British Crime Fiction 2008, Prix Du Polar Européen 2008 al săptămânalului francez Le Point, Prix du Roman Noir 2008 al săptămânalului Le Nouvel Observateur şi Quebec Booksellers' Prize 2008), a câştigăt în Franţa Prix du Roman Noir al săptămânalului Le Nouvel Observateur în 2009 şi a urcat vertiginous pe lista de bestselleruri a ziarului Sunday Times.(În curând va urma şi un film în regia lui Olivier Dahan, cel care a obţinut premiul Oscar pentru "La Vie en rose".)
Întâi de toate pentru că este un thriller remarcabil scris. Apoi, pentru că, aşa cum afima Clive Cussler, e "o poveste fascinantă, a cărei intrigă te poartă de la o pagină la alta cu răsuflarea tăiată şi care te aruncă în întunecimile groazei şi tenebrele suferinţei, până când, în final, atingi sfârşitul culminant. Remarcabilul talent al lui Ellory de a sonda necunoscutul îl impune ca pe un maestru al genului". Sunt convins că aceste rânduri v-au stârnit apetitul.
De copil, în timpul celui de-al doilea război mondial, viaţa lui Joseph Vaughan a fost urmărită de tragedie. În orăşelul patriarhal din Georgia în care trăia, un criminal violează şi dezmembrează fetiţe. Împreună cu un grup de adolescenţi ca şi el, Joseph este hotărât să apere comunitatea şi pe colegele lui de şcoală. Dar nu e în stare să împiedice alte crime - şi nimeni nu este prins. Zece ani mai târziu pare să se încheie coşmarul, atunci când unul