Peste 5.000 de persoane urmărite sunt în evidenţele Poliţiei din 2009, 300 pentru infracţiuni grave, a anunțat, astăzi, noul șef al Poliției Române, chestorul Petre Tobă.
Chestor principal de poliţie Petre Tobă a spus, referindu-se la timpul de reacție al polițiștilor, că în cazul celor 300 de urmăriţi, Poliţia Română ar fi putut fi mai eficientă. „Poate că aici, dacă am fi fost mai atenţi, puteam fi mai eficienţi. Am dispus intensificarea acţiunilor de căutare şi intensificarea mesajelor operative cu poliţiile din străinătate”, a precizat Petre Tobă.
Din cei 5.000 de urmăriţi, 1.125 sunt prinşi şi încarceraţi în acest moment, urmând să fie extrădați.
De asemenea, sunt în atenția polițiștilor, 114 urmăriţi internaţional de către alte state, despre care există date că s-ar putea afla în România. Totodată, 354 de persoane sunt localizate în străinătate și se desfășoară acțiuni pentru prinderea acestora.
Petre Tobă a arătat că, în fiecare zi, 15-20 de urmăriți sunt încarcerați dar cam tot atâtea persoane sunt introduse în baza de date a urmăriților- „Situaţia cu urmăriţii este într-o dinamică permanentă. Zilnic sunt prinşi 15-20 de urmăriţi şi zilnic tot atâţia sunt introduşi în baza de date. 93 la sută dintre persoanele urmărite sunt încarcerate, ceea ce este un indicator de performanţă bun pentru Poliţia Română", a mai precizat Petre Tobă.
Cămătaru, prins în patru ore de la emiterea mandatului
Petre Tobă a amintit și de buna colaborare cu polițiștii din alte state, făcâd referire la cazul mediatizat recent, Vasile Balint(„Sile Cămătaru”), care a fost prins în patru ore de la emiterea mandatului internaţional, de către o patrulă, la un filtru lângă Frankfurt.
Tobă a explicat că maşina lui „Sile Cămătaru” a fost oprită la un filtru de poliţie, iar în urma verificărilor efectuate în baza de date, poliţiştii au constatat că el este urmă