Principiul de bază al întrunirilor Consiliilor Europene - cele regulate sau extraordinare - este acela potrivit căruia, statele membre sunt informate în legătură cu detaliile reuniunii de secretariatul Consiliului prin reţeaua diplomatică. Statele membre sunt cele care indică apoi componenţa delegeţiei lor, au precizat, pentru Adevărul Europa, reprezentanţi ai Consiliului.
Premierul Victor Ponta a reclemat imediat după ce a preluat mandatul că, deşi recunoaşte dreptul constituţional al şefului statului în politica externă, temele Consiliilor Europene sunt tot mai economice astfel că şeful Guvernului are dreptul să participe la aceste reuniuni.
Ponta cere aşadar dreptul să fie prezent la Consiliile Europene, însă, după două săptămâni de polemici la nivel de politicieni, analişti, consilieri şi diplomaţi, premierul şi şeful statului nu au ajuns la un compromis.
Citeşte duelul replicilor politice legate de cine ar reprezenta mai bine România în Consiliile Europene
Potrivit ultimelor poziţii, Victor Ponta ar putea renunţa la participarea de la reuniunea informal de miercuri, dar nu va ceda în legptură cu prezenţa sa la summitul European din iunie.
Săptămâna viitoare, miercuri, 23 mai, liderii UE sunt invitaţi la o cină informală, la Consiliul European de la Bruxelles, care are ca teme principale soluţiile concrete pentru creştere economică în UE şi redesarea pieţei muncii în condiţiile unui şomaj care a atins cote istorice în zona euro şi la nivelul întregii uniuni. De asemenea, turbulenţele politice din Grecia, cu scenariul ieşirii acestui stat din zona euro, este indicat, de mai multe surse, ca figurând pe agenda reuniunii. Această întâlnire informală a fost organizată înaintea summitului European de vară programat la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles.