Un studiu publicat miercuri de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, o organizaţie de mediu, în baza datelor Eurostat, ale Agenţiei de Mediu şi ale primăriilor de sector, arată că Bucureştiul se află pe locul 2 în topul capitalelor UE (în spatele Sofiei) cu cele mai poluante pulberi în suspensie (praf), în timp ce la capitolul suprafeţei de spaţii verzi pe cap de locuitor este sub majoritatea celorlalte capitale europene. Pentru cucerirea acestui oraş prăfuit s-au înscris în cursa pentru alegerile din 10 iunie 18 candidaţi. Prea puţini au însă şanse reale de a ajunge în fotoliul de primar general al Capitalei, mai ales că alegerile se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, fără posibilitatea de angajare de alianţe în turul al doilea. Iată mai jos ce propun candidaţii cel mai bine plasaţi.
Cine câştigă cele mai multe voturi câştigă Bucureştiul. Prăfuit cum e, murdar cum e, sufocant cum e, Bucureştul este o tentaţie politică majoră. Este cel mai bogat oraş al României, realizează peste 20% din PIB-ul ţării, iar veniturile Municipiului Bucureşti fără sectoare, sunt de aproximativ 1 mld. euro, anual. Cine câştigă politic Bucureştiul, are toate şansele să domine, acum sau ceva mai târziu, România, după cum arată istoria electorală de 20 de ani.
Dorinţele şi aşteptările bucureştenilor sunt atât de diversificate încât mulţi candidaţi au preferat să nici nu facă o "ofertă". Între primii patru candidaţi cu şanse (Sorin Oprescu, Silviu Prigoană, Nicuşor Dan şi George Becali), doar doi au o ofertă structurată: Silviu Prigoană, candidatul PDL, şi Nicuşor Dan, candidat independent.
Sorin Oprescu care stă cel mai bine în sondaje, are pe site-ul său de campanie multe fotografii: cu stadionul, cu el în cizme umblând pe stadionul încă în construcţie, cu el şi Michel Platini şi altele şi, peste toate, explicaţia: Iată ce am făcut în primul mandat. Ba