România poate fi copleşită de ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare. Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe perfuzii. Dacă statul elen iese din zona euro, grupuri bancare europene ar avea pierderi efective. Tratatele europene nu sunt ca Vechiul sau Noul Testament, ele pot fi modificate. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de profesorul Daniel Dăianu de la SNSPA.
În opinia lui Daniel Dăianu, "o ieşire a Greciei din zona euro ar însemna de fapt declararea unui faliment efectiv. Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe perfuzii. Declararea efectivă a falimentului ar însemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective. (...) Pierderile devenite efective ar scoate la iveală o deteriorare puternică a bilanţurilor".
Riscul contagiunii
Profesorul Daniel Dăianu atrage atenţia că mai există un risc, dacă Grecia iese din zona euro: contagiunea. "Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu repercusiuni majore, întrucât Grecia este o parte mică a Uniunii Europene, a zonei euro, în timp ce dacă procesul de contaminare ia amploare, este foarte complicat de a-l stăvili, atunci când se pune problema unei ţări precum Spania. Nu mai vorbesc de Italia", spune el.
Riscul precedentului
"Dincolo de contaminare, este crearea precedentului", mai precizează Daniel Dăianu. "Părinţii fondatori ai zonei euro nu au vrut să gândească la posibilitatea unei ieşiri din zona euro, pentru că de aceea nici aranjamentele nu au fost potrivite şi pentru un asemenea scenariu. Ieşirea Greciei ar crea un precedent. Nu puţini se vor întreba ce se va întâmpla cu Portugalia", afirmă analistul economic.
"Tratatele nu sunt ca Vechiul Testament"
Cum s-ar putea realiza o ieşire