Rezistenţa din munţi, rezistenţa din închisorile comuniste nu se studiază încă aşa cum ar merita - mă refer la învăţământul românesc, în primul rând.De aceea o carte dedicată scriitorilor care au pătimit în închisorile comuniste este întotdeauna binevenită.
Iar la acest capitol cercetătoarea Ioana Diaconescu este deja o personalitate de prim-plan. Serialul pe aceeaşi temă pe care îl realizează de ani buni în paginile "României literare" alătură informarea inteligentă şi analiza bine documentată altoindu-le pe intuiţiile pe care numai un om de litere şi un jurnalist cu experienţă le poate avea. Emisiunile Domniei Sale în cadrul binecunoscutei "Reviste Literare Radio" au foarte bune ecouri nu numai între profesionişti. Era firesc aşadar ca aceste eforturi să fie înmănuncheate într-un prim volum: "Scriitori în arhiva C.N.S.A.S. Intelectuali urmăriţi informativ, arestaţi, condamnaţi, ucişi în detenţie 1946 - 1989", lucrare apărută la Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2012.
Impresionează în aceste pagini întâi de toate devotamentul şi empatia care au motivat-o pe cercetătoare. Iar bariere sunt nenumărate - puţină lume realizează, de pildă, chiar riscurile la care-ţi supui propria sănătate când pătrunzi atât de des în aceste documente. Începând de la acumularea bacteriilor şi mucegaiurilor care se impregnează în timp în imensitatea dosarelor. Dar, mult mai important şi mai dificil: să faci faţă acestei aure de nedreptate şi impostură, răul manifestându-se rânjind în fiece dosar prin care oameni simpli sau intelectuali au fost clipă de clipă supuşi răstignirii. Aceasta din urmă este adevărata încercare - şi numai un om bine ancorat în propria sa viaţă spirituală o poate suporta.
Aflăm cu acest prilej - dintr-un sofisticat prim capitol care ţine loc de studiu introductiv, intitulat "Ceea ce ştiu să spun" -, şi motivaţiile biografice ale autoarei: mai m