Dacă liderii politici europeni ar avea puterea de a declara un stat falit și de a prelua politica fiscală a acestuia, acest lucru ar fi benefic pentru uniunea monetară europeană, consideră Jean-Claude Trichet, fostul președinte al Băncii Centrale Europene.
Planul prezentat de Trichet, care s-a retras în noiembrie din funcția de președinte al BCE, ar rezolva slăbiciunea fundamentală a monedei unice, aflată sub amenințarea crizei grecești, consideră CNBC.
Alternativa lui Trichet
Înființarea uniunii monetare europene a reprezentat o contradicție a principiilor economice deoarece euro a fost introodus înainte de formarea unei uniuni fiscale sau politice europene. Acest lucru a provocat tensiuni pentru țările care aveau deficite bugetare enorme, precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania sau Italia, fapt care a dus la dificultăți de finanțare și la probleme în sistemul bancar al țărilor respective.
Transformarea Uniunii Europene într-un fel de Statele Unite ale Europei, în care statele naționale renunță la mare parte din autoritatea lor fiscală în favoarea guvernului federal este imposibilă din punct de vedere politic, consideră Trichet.
Alternativa este activarea puterilor federale ale UE doar în cazuri excepționale, atunci când politicile bugetare ale unei țări amenință restul uniunii monetare, a propus fostul președinte al BCE.
„Federalizarea în cazuri excepționale este, pentru mine, nu doar extrem de necesară pentru a asigura soliditatea uniunii economice și monetare, dar s-ar și potrivi cu natura europeană pe termen lung. Nu cred că vom avea vreodată un buget european mare și centralizat”, a declarat Trichet în cadrul unui discurs susținut la Peterson Institute of International Economics, citat de CNBC.
Presiuni asupra Europei
Propunerea sa a fost prezentată la Washington înainte de re