Înainte de reuniunea G8 de la Washington, Statele Unite au „salutat evoluția dezbaterii europene” către creșterea economică. Germania, însă, s-ar putea trezi izolată la acest eveniment datorită insistenței sale asupra necesității măsurilor de disciplină fiscală.
În încercarea de a face reuniunea G8 un eveniment mai puțin formal și mult mai productiv, Barak Obama, președintele SUA va găzdui această întâlnire departe de atenția mass-mediei, la reședința prezidențială de vacanță de la Camp David, Maryland, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Summit despre criză
Tot pe agenda reuniunii se vor regăsi probleme diverse precum situația din Iran, Siria, Afganistan sau Nord Coreea, însă capul de afiș va fi constituit de criza datoriilor suverane.
„Acesta este un summit despre criza euro. Va fi dominat de criză”, a declarat Heather Conley, fost oficial al Departamentului de Stat (ministerul de Externe al Statelor Unite), în prezent analist la Centru pentru Studii Strategice și Internationale, un NGO american.
Tom Donilon, consilierul personal al lui Obama pe motive de securitate națională, a declarat că Statele Unite nu doresc să se implice în disputele interne ale zonei euro, dar consideră că „evoluția dezbaterilor din Europa înspre creștere economică și slujbe este binevenită”.
Botezul lui Hollande
Summitul G8 reprezintă și prima apariție pe scena internațională a noului președinte francez, Francois Hollande. Planul său de stimulare a creșterii economice în Europa ar putea, însă, să găsească mulți susținători în rândul delegațiilor prezente.
Află cum Francois Hollande a pus capăt erei Sarkozy
La rândul său, David Cameron, premierul Marii Britanii, dorește să repare relațiile cu Franța prin susținerea măsurilor propuse de Hollande. Consilierii lui Cameron au declarat pentru „Fin