Profesorul Daniel Daianu de la SNSPA a explicat vineri, pentru RFI, care sunt implicatiile crizei din Grecia si a avertizat ca Romania risca sa fie coplesita de ce se intampla pe pietele financiare. Despre efectele crizei elene a vorbit vineri si presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, care a estimat ca o iesire a Greciei din zona euro nu va fi „sfarsitul unei evolutii negative", ci „inceputul unei evolutii si mai negative”. Sursa imagine: zf.ro.jpg
"Finantele publice ale Romaniei sunt intr-o stare mult mai buna decat cu ani in urma. (...) Dar Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare, iar daca nu va exista decizie, adica interventie decisiva pentru a preveni reinghetarea pietelor financiare, (...) daca nu vor exista masuri care sa limiteze stricaciunile, fie ca Grecia ramane, fie ca va iesi din zona euro, ne putem astepta chiar la mai rau decat observam in momentul de fata", a declarat Daniel Daianu la RFI.
El a mai aratat "o iesire a Greciei din zona euro ar insemna de fapt declararea unui faliment efectiv”, care “ar insemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte tari membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective”. La randul lor, aceste “pierderile devenite efective ar scoate la iveala o deteriorare puternica a bilanturilor”, a explicat profesorul.
Un alt risc pe care-l implica iesirea Greciei din zona euro este contagiunea, care ar avea “repercusiuni majore”, dar si crearea unui precedent periculos, a mai spus Daniel Danianu.
Presedintele PE, Marti Schul\z, a vorbit si el vineri, la postul de radio german Deutschlandfunk, despre consecintele pe care le-ar avea o eventuala iesire a Greciei din zona euro. „Multi considera ca ar fi sfarsitul unei evolutii negative, in opinia mea ar fi inceputul unei evolutii si mai negative", a declarat Schulz, citat de A