Criza din zona euro a fost din nou în centrul unor schimburi de vederi între lideri europeni, în timpul unei videoconferinţe în după-amiaza zilei de ieri, destinată să pregătească G8, în timp ce ieşirea Greciei din Uniunea monetară continuă să alimenteze temerile, relatează AFP. Sursa: Reuters
Potrivit Berlinului, această conferinţă ce i-a reunit pe cancelarul german Angela Merkel, primul ministru britanic David Cameron, preşedintele francez François Hollande, şeful guvernului italian Mario Monti, precum şi preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a condus la constatarea unui acord cu privire la necesitatea atât de a redresa finanţele, cât şi de a asigura creşterea economică.
Ambele "nu sunt contradictorii" şi "ambele sunt necesare", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelariei, Steffen Seibert, într-un email trimis AFP.
Acest scurt rezumat al conferinţei confirmă că mesajul transmis aseară în timpul primei întâlniri dintre Hollande şi Merkel este împărtăşit de partenerii lor.
Englezii cer măsuri decisive
Seibert nu a dat alte detalii cu privire la conferinţă. Dar, potrivit Downing Street, ea a fost "constructivă".
Premierul britanic, a cărui ţară face parte din G8 dar nu şi din zona euro, s-a arătat de asemenea îngrijorat de situaţia Greciei şi a cerut ca "zona euro să ia măsuri decisive pentru a asigura stabilitatea financiară şi a evita contagiunea".
Comentariile sale intervin în timp ce scenariul ieşirii Atenei din Uniunea monetară începe să ia contur după alegerile legislative de la 6 mai, care au aruncat ţara în haos politic, cu consecinţe dificil de a fi măsurate, notează AFP.
La sfârşitul videoconferinţei, Palatul Elysee s-a mulţumit să anunţe "o largă convergenţă de opinii" cu privire la aspectele ordinii de zi a G8