Cineva se joacă, în mod inexplicabil, cu istoria noastră. Şi cu arta, uneori dărâmătoare de istorii… Un exemplu mai mult decât concludent este statuia "Imperator Traianus", expusă de două săptămâni pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), unde înfruntă oprobriul cetăţenilor. Împăratul Traian este reprezentat nud, într-o atitudine deloc imperială, încercând parcă să prindă din… zbor un animal agresiv, rânjind hidos - chipurile cu trimitere la statuia "Lupa Capitolina", grupul statuar cu legendarii întemeietori ai Romei, Romulus şi Remus. Din perspectiva conceptului artistic, "Împăratului" gol i s-a încredinţat misiunea de a ne atrage atenţia asupra "mitului genezei daco-romane a poporului român". Evident, sugerat de prezenţa animalului, căruia i s-a anexat, în prelungirea capului, un element ce ar putea să simbolizeze, chipurile, stindardul dacic. Aflată în echilibru instabil, lipită pe braţele nefiresc realizate pentru un asemenea asamblaj, "lupoica" mixată cu stindardul dacic pare să dărâme mitul genezei poporului roman. În timp ce unii reprezentanţi ai autorităţilor susţin că statuia simbolizează "întâlnirea între latinitate şi creştinism".
Deocamdată, subiectul cu pricina continuă să alimenteze glumele şi ironiile postate pe internet şi stimulate de unele bloguri şi site-uri.
Sfidare sau echilibristică pe teme istorice?!
Cert este că expunerea statuii a funcţionat ca un referendum naţional. Oameni din toate categoriile sociale, mai mult sau mai puţin avizaţi, spun că e o "făcătură", o "monstruozitate", anulând mesajul care ar fi stat la baza conceptului artistic. Unii istorici şi unii specialişti din domeniul artelor au detestat ideea realizării sculpturii reprezentându-l pe Împăratul Traian, gol-puşcă, amplasată tocmai în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României. Sfidare sau echilibristică pe teme istorice?!