Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bologna sustin ca au descoperit fragmente din obiectul cosmic care a provocat catastrofa de la Tunguska, intr-un lac din apropierea epicentrului exploziei.
La ora 7:17, in data de 30 iunie 1908, o explozie asemanatoare detonarii unei bombe cu hidrogen s-a produs in padurile din Siberia, iar pana acum oamenii de stiinta nu au putut da o explicatie convingatoare legata de acest eveniment, informeaza Daily Mail.
Acum, oamenii de stiinta italieni sustin ca au gasit bucati dintr-un meteorit in lacul Cheko, care ar fi provocat explozia, in urma unor scanari seismice si magnetice.
Lacul Cheko, spun cercetatorii, reprezinta un crater al impactului exploziei, care a devastat aproape 2.590 de kilometri patrati.
"Evenimentul Tunguska s-a produs probabil dupa impactul unui corp cosmic cu Pamantul, care a explodat la aproximativ 4-9 kilometri in atmosfera, eliberand 10-15 megatone de energie", au spus cercetatorii.
Fragmente ale corpului care a lovit Pamantul nu au fost gasite niciodata. "Am aici un raport ce contine rezultatele unui studiu de reflexie magnetica si seismica efectuat pe suprafata lacului Cheko, situat la circa 8 kilometri nord-vest de epicentrul exploziei.
Raportul ne arata ca lacul ar putea fi craterul produs de impactul cosmic, iar aici s-ar gasi un fragment din corpul spatial, care a explodat la Tunguska", a declarat un om stiinta de la Universitatea din Bologna implicat in descoperire.
Acesta sustine ca s-a detectat un fragment de roca in lac, o posibila ramasita a meteoritului care a provocat explozia. Aproape de mijlocul lacului datele magnetice si seismeice au aratat o anomalie la aproximativ 9 metri adancime. Aceasta ar putea sugera prezenta unui obiect din roca.
Explozia din anul 1908 a fost atat de puternica incat a f