Costurile de finanţare pe termen mediu plătite de Spania au crescut puternic joi la o licitaţie de obligaţiuni, după ce premierul Mariano Rajoy a avertizat că ţara sa riscă să fie exilată de pe pieţele de finanţare dacă nu-şi reduce deficitul şi a cerut liderilor europeni să sprijine public statele "delincvente".
"Trebuie să reducem deficitul bugetar din cauza pericolului ca Spania să nu se mai poată împrumuta, sau se împrumute la costuri astronomice. Toate aceste măsuri sunt pentru a ieşi la lumină", le-a spus Rajoy parlamentarilor spanioli, scrie Financial Times.
Premierul a tras un foc de avertisment şi în direcţia Bruxellesului după zile de speculaţii privind destrămarea zonei euro.
"Austeritate, da, dar şi creştere. Aş vrea un mesaj puternic şi clar în apărarea proiectului euro şi recunoaşterea sustenabilităţii datoriilor publice ale tuturor ţărilor europene despre care se discută în acest moment", a spus Rajoy.
Oficialul nu a menţionat ce fel de sprijin ar vrea să primească din partea Uniunii Europene, dar a asigurat că nu vrea ca Grecia să părăsească zona euro. "Aceasta ar fi o eroare majoră, o greşeală uriaşă", a afirmat Rajoy.
Finanţare tot mai scumpă
Randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani au trecut miercuri, pentru scurt timp, de 6,5% pentru prima dată după luna noiembrie, scăzând ulterior la 6,3%. Un nivel de 7% este considerat de majoritatea analiştilor ca fiind nesustenabil. Când yieldurile obligaţiunilor au depăşit acest prag, Grecia, Portugalia şi Irlanda au fost nevoite să ceară ajutor financiar internaţional.
Joi, Trezoreria de la Madrid a plasat pe piaţă două pachete de obligaţiuni cu maturitatea în 2015 şi o serie de titluri cu scadenţa în 2016, prin care a atras un total de 2,5 miliarde euro. Oferta a fost suprasubscrisă semnificativ, dar la costuri de finanţare în