Fondată la 3 decembrie 1901, de către un grup de artişti, ,,Tinerimea" a fost cea mai longevivă şi cea mai coerentă construcţie artistică din România primei jumătăţi a secolului XX. Lucrările acestor artiști vor putea fi admirate la Castelul Peleș începând cu 19 mai.
Muzeul Naţional Peleş invită turiștii la vernisajul primei expoziţii de artă plastică, intitulată ,,Tinerimea artistică a Principesei Maria", care va avea loc pe 19 mai 2012 la ora 15:30 în Holul de Onoare al Castelului Pelişor.
Evenimentul celebrează împlinirea a o sută zece ani de la debutul oficial al mecenatului artistic al Principesei Maria. La intervenţia lui Oscar Späthe, profesorul său de sculptură, Maria acceptă cu entuziasm preşedenţia onorifică a Societăţii ,,Tinerimea artistică" (1901-1947). Se angajează astfel într-o întreprindere curajoasă, ce avea s-o captiveze pentru tot restul existenţei.
Vedeți mai jos un video cu prezentarea expoziției, realizat de muzeografii Castelului Peleș
Prin prestigiul personal, ca şi prin implicarea sa activă, Maria şi-a adus aportul la ,,propăşirea artelor plastice în România", scopul declarat al Societăţii. Ea însăşi pictoriţă talentată, autoare de design de grădină, fină cunoscătoare a fenomenului Arta 1900, creatoarea unor piese originale de mobilier şi inspirat decorator de interior, Maria contribuie la recunoaşterea internaţională a fenomenului cultural românesc.
Fondată la 3 decembrie 1901, de către un grup de artişti, ,,Tinerimea" a fost cea mai longevivă şi cea mai coerentă construcţie artistică din România primei jumătăţi a secolului XX. Influenţaţi de modelele artistice occidentale, Kimon Loghi, Ipolit Strâmbu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu şi Frederic Storck se constituie într-un nucleu artistic, în jurul căruia gravitează toate personalităţile artistice ale epocii: Constantin Artachino, Arthur Verona, Nicolae