Preşedintele francez, Francois Hollande, se va adresa comunităţii franceze din Washington, cele 2.000 de invitaţii disponibile fiind rezervate în mai puţin de două zile. După o vizită la Casa Albă şi o cină la Camp David împreună cu liderii G8, preşedintele francez se va adresa la sfârşitul după-amiezii de vineri, celor 2.000 de posesori de invitaţii.
Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor
Şeful statului francez, Francois Hollande, are un mare atu şi anume că este pentru Executivul american un necunoscut. La nivelul protocolului, dar şi al substanţei, el devine prin logica acestor mari ocazii diplomatice, un oaspete ce trebuie curtat. Şi va fi vineri prin întâlnirea cu preşedintele Barack Obama şi prânzul oferit în onoarea sa de şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton.
"Avem toată încrederea că Franţa va rămâne un aliat fidel. Guvernul francez şi-a intrat în atribuţiuni acum câteva zile, aşa că dialogul nu a putut depăşi stadiul exploratoriu. Suntem însă convinşi că vom avea sprijinul Franţei atât în privinţa Iranului, cât şi în alte chestiuni. Rămân de clarificat unele aspecte în privinţa unor promisiuni de campanie, pe care preşedintele Hollande intenţionează să le respecte, dar în general, semnele sunt bune", a punctat consilierul pentru Securitate Naţională, Tom Donilon.
În cursul serii, acţiunea se mută la reşedinţa prezidenţială montană de la Camp David, unde se întâlnesc liderii G8, grupul marilor puteri industrializate. Vor fi abordate desigur subiectele inevitabile ale momentului-Coreea de Nord, Siria şi Iranul, printre altele-dar centrală va fi criza economică şi financiară europeană. Şi aici, alternanţa franceză va schimba dramatic dinamica şi se aşteaptă ca amfitrionul, Barack Obama, care are pe această temă mai multe afinităţi cu omologul său francez, să arbitreze disputa franco-germană în privinţa raportului dintre auste