Om de afaceri din Deva
Asa cum era de asteptat, extremismul nationalist al UDMR, manifestat de unii lideri mai ales in preajma alegerilor, precum si obsesia autonomiei teritoriale pe criterii etnice, nu puteau ramane nesanctionate, chiar de unii dintre maghiarii cu simtul masurii din Romania. In vremuri de nesiguranta financiara si economica, ungurii, la fel ca romanii, n-au nevoie de actiuni etno-separatiste, ci de locuri de munca, de salarii decente si de o viata normala. Incremenit in proiect, UDMR n-a stiut sa se adapteze vremurilor. Sperand pana in ultima clipa ca va mai obtine ceva din santajul la PDL, s-a injugat cu amandoi boii, cum se spune, la o guvernare care a devenit nepopulara, ajungand, astfel, intr-o fundatura politica fara precedent. Printre contestatarii UDMR se afla si Kaitar Istvan Janos, considerat, desigur, un maghiar rebel, dar adevarurile pe care are curajul sa le rosteasca in public, inclusiv in interviul de fata, se afla pe buzele multor maghiari.
"Ipocrizia ar trebui incriminata in biserici"
- Proaspat iesita de la guvernare, Uniunea maghiarilor ameninta guvernul Ponta cu "tensiuni si conflicte", in cazul in care va respinge definitiv infiintarea facultatii maghiare de la UMF Targu Mures. Mai este posibila astazi o revolta a maghiarimii din Ardeal, pentru astfel de cauze?
- Minoritatea maghiara nu mai asculta, ca in anii 2000, de acesti lideri politici expirati, disperati dupa voturi. Pana la urma, nu e nimeni perfect, dar trebuie sa ne intre bine in cap ca noi, oamenii simpli din tara asta, ori ca suntem maghiari, romani, sasi, svabi sau tigani, trebuie sa ne intelegem unii cu altii. Nu neg faptul ca sunt si extremisti printre noi, nu conteaza din care parte, pentru ca sunt in toate partile. Insa acestia sunt destul de putini, iar indemnurile lor sunt aberante. Ascultandu-i, ar urma sa ne dam in