Conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, instituție care a investit peste 11 miliarde de euro în dezvoltarea națiunilor din Rusia până în Egipt, se va reuni astăzi, principalul subiect de discuție fiind fluxul de credite care este amenințat de criza datoriilor suverane.
Cele 63 de țări care sunt reprezentate în BERD, Uniunea Europeană și Banca Europeană pentru Investiții trebuie să aprobe credite în valoare de 1 miliard de euro către noile democrații din sudul și estul Mediteranei în acest an. Acționarii vor alege, totodată, președitele acestei bănci pentru un mandat de patru ani în primul vot competitiv din istoria de 20 de ani a băncii, anunță agenția de știri Bloomberg.
Creșterea riscului de criză bancară
BERD s-a situat în fruntea eforturilor de prevenire a colapsului bancar în Europa de Est, care a fost cea mai sever lovită regiune economică în urma colapsului băncii de investiții Lehman Brothers Holding Inc în 2008. Banca a avertizat asupra creșterii riscului de contagiune pe măsură ce îngrijorările cu privire la posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro afectează negativ finanțarea din partea băncilor occidentale, bănci care domină sectorul bancar din această regiune.
„Având în vedere riscul grecesc, băncile europene vor fi reticente în a-și crește expunerea pe Europa emergentă”, a declarat Willaim Jackson, economist la Capital Economics, în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg. „În cel mai bun caz, ele își vor scădea treptat expunerea în regiune. Acest fapt va afecta negativ creșterea economică în unele țări”, a adăugat acesta.
Zlotul polonez și forintul maghiar sunt două dintre cei mai slabi performeri contra euro din ultimele cinci zile, scăzând cu 3%, respectiv cu 2,9%. La rândul său, leul românesc s-a depreciat, cursul leu-euro atingând patru valori maxime istorice consecuti