Summitul NATO de la Chicago, care are loc în peri-oada 20- 21 mai, va fi cel mai mare din istoria Alianţei, cu participarea a 60 de state şi organizaţii şi subiectele principale de discuţie vor fi Afganistanul, capacităţile NATO şi parteneriatele.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara înaintea deschiderii summitului că orga-ni-zaţia „este şi rămâne o alianţă transatlantică. Dar, când este vorba despre securitate, summitul de la Chicago va demonstra că NATO este şi un partener pentru pacea şi securitatea mondiale". Summitul este consacrat esenţial Afganistanului, a precizat Rasmussen, subliniind că acest lucru „va demonstra că ansamblul comu-nităţii interna-ţionale îşi asumă responsabilitatea situaţiei din această ţară şi din regiune". Pentru prima oară, summitul alianţei, pe care SUA îl găzduieşte după 13 ani, se va ţine într-un oraş american altul decât capitala Washing-ton. În afara celor 50 de state care participă la Forţa internaţională de asistenţă şi securitate (ISAF) în Afganistan, au mai fost invitate Rusia, ţări din Asia Centrală, Japonia, ONU, Banca Mondială şi UE. Iar 13 ţări care au adus contribuţii importante la operaţiunile NATO vor fi invitate la o reuniune de parteneriat fără precedent. Discuţiile summitului se vor axa pe trei mari teme: angajamentul Alianţei în Afganistan pe termen lung, dincolo de data retragerii trupelor, în 2014; necesitatea de a veghea ca Alianţa să dispună de capacităţi pentru protejarea populaţiilor şi teritoriilor ţărilor membre şi pentru a face faţă sfidărilor secolului al XXI-lea şi întărirea reţelei de parteneriat deţinută de NATO în lume.
Dincolo de 2020
Aşa cum declara comandantul ISAF, generalul John R. Allen într-o conferinţă de presă, unul din principalele subiecte abordate la summitul de la Chicago este „stabilirea unei viziuni pentru prezenţa noastră durabilă în Afganis