Abia instalat la Palatul Elysée, noul preşedinte francez, François Hollande, are deja o agendă încărcată cu mai multe întâlniri internaţionale. După vizita efectuată la Berlin imediat după intrarea sa oficială în funcţie, François Hollande se află acum pentru câteva zile în Statele Unite.
Rareori un şef de stat francez şi chiar european s-a aflat în situaţia de a primi un "botez al focului" atât de rapid pe plan internaţional, scrie într-o depeşă Agenţia France Presse. Este deci cazul cu François Hollande, care a prezidat joi primul Consiliu de Miniştri după formarea Guvernului, iar vineri se vede cu Barack Obama la Casa Albă.
De notat că François Hollande este însoţit de noul său ministru de Externe, Laurent Fabius, iar această călătorie este doar începutul unor deplasări pe care cei doi le vor face împreună. Unii comentatori francezi arătau imediat după formarea Guvernului că preşedintele Franţei, prin natura funcţiei sale, îşi petrece cel mai mult timp nu cu prim-ministrul, ci cu... ministrul de Externe. Cu el ia de obicei avionul pentru lungi deplasări în străinătate, pentru zboruri de câte opt sau nouă ore, cu ministrul de Externe participă la lungi negocieri şi summit-uri internaţionale. Şi tot aceşti comentatori spuneau: dacă între cei doi oameni, adică între preşedinte şi şeful diplomaţiei, nu există o mare complicitate, chiar plăcerea de a conversa şi de a lucra împreună, tandemul riscă să nu funcţioneze.
În cazul François Hollande–Laurent Fabius, tandemul are toate datele pentru a funcţiona. La cei 65 de ani ai săi, Laurent Fabius este un om cu experienţă şi l-a sprijinit de la bun început pe François Hollande în cursa lui pentru funcţia supremă în stat. În 1984, la numai vârsta de 38 de ani, Laurent Fabius a fost şef al Guvernului şi a rămas până acum în cartea recordurilor politice cu acest statut, de cel mai tânăr politician franc