Licitaţia pentru acordarea licenţelor de comunicaţii mobile se va desfăşura transparent, după un model european, fără "invenţii româneşti", a declarat joi ministrul comunicaţiilor Dan Nica, prezent la conferinţa "Ziua Comunicaţiilor".
"Vrem o licitaţie transparentă, aşa cum s-a întâmplat în Germania, Franţa sau Marea Britanie. Împreună cu ANCOM şi Consiliul Concurenţei vom studia toate variantele şi se va merge pe o formulă care să evite scenarii catastrofice, cum ar fi întreruperea serviciilor prestate de către operatorii actuali", a spus Nica.
El a adăugat că este adeptul modelului de licitaţie aplicat de autoritatea de reglementare din Germania. "În Germania, operatorii au licitat în faţa calculatoarelor, conectate la internet de mare viteză. Singura grijă a comisiei de licitaţie a fost să nu apară întreruperi în furnizarea energiei electrice. Am înţeles că operatorii vor să liciteze cât mai mult şi cât mai sus, pentru a fi siguri că vor avea spectrul de frecvenţă corespunzător. Eu îi voi încuraja şi le voi respecta această dorinţă. Orice chestiune care ar putea să pună sub semnul întrebării desfăşurarea unei competiţii în acest fel va avea în mine un adversar virulent", a spus Nica.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în prima parte a lunii martie, că preţurile de pornire pentru cele 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 mil. euro şi variază între 800.000 şi 40 mil. euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.
Potrivit instituţiei, la licitaţie vor fi scoase 42 de licenţe de frecvenţe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 licenţe în banda de 2.600 MHz.
Toate cele 45 de licenţe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţ