Aureliu Busuioc și-a lansat ieri, la Librăria din Centru din Chișinău, romanul „Și a fost noapte...", ocazie rară pentru cititori de a-l vedea și a-l asculta pe viu pe octogenarul scriitor, care, în ultimii ani, aproape că nu iese în public.
Romanul, apărut recent la Editura „Cartier", este o tulburătoare poveste de dragoste dintre o bulgăroaică din Basarabia și un ofițer german de origine austriacă în timpul celui de-al Doilea Război mondial, pe fundalul ofensivei Armatei Sovietice în vara anului 1944.
Eterna poveste a noilor Rome și Julieta...
Evenimentul de lansare a fost moderat de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, care anterior a prezentat romanul într-o relatare pentru Radio Europa Liberă. „Şapte capitole, scurte ca cele şapte zile ale săptămânii, chiar dacă tinerii au la dispoziţie ceva mai mult de două luni (din 14 iunie până pe 23 august, '44), intitulate fiecare după numele protagonistului ce iese în faţă - Werner, Lenţa, Vasil Karapetrov, Tuşa Velceva ş.a.m.d. -, spun aceeaşi eternă poveste a noilor Romeo şi Julieta, doar că de data aceasta nu familiile iubiţilor se opun, ci însăşi logica implacabilă a războiului: „- Fetiţa mea, uiţi în ce lume trăieşti (...) Azi suntem împreună, dar e războiul acesta nebun pe care-l vom pierde... Şi atunci? Am văzut câte ceva din jurnalele noastre din de pe al doilea front... Am văzut franţuzoaice tunse chilug în piaţă, fie că au fost amante vremelnice ori soţii iubitoare ale ocupanţilor... Fără deosebire... Ţi-am propus eu una din aceste variante? Mâine-poimâine, se întorc ruşii aici... Aş vrea să fii soţia mea, nu jertfa mea... Dar cum? Cum?"
Vor trece alţi 12 ani, răstimp în care Werner rămâne în prizonierat la ruşi, iar Lenţa face Literele, şi eroii noştri se vor întâlni - acum, pe fundalul evenimentelor din 1956 din Ungaria -, iar întrebarea lui Werner: „- Domnişoară Velcev, mai doriţi să vă mut