• Editia a XIII-a a Targului Mesterilor Populari din Iasi se bucura si de participare internationala • Alaturi de artistii populari veniti din toata tara, la eveniment participa si elevi ai Colegiului National din Iasi • In acest an, arta si traditia vor incerca sa salveze doua vieti
Esplanada Palatului Culturii gazduieste timp de 3 zile, aproximativ 80 de mesteri traditionali din toate zonele tarii. Alaturi de acestia, se intrec in maiestrie si reprezentanti populari ai Bulgariei si Republicii Moldova. "Mesterii populari sunt atent selectionati de seful Muzeului Etnografic al Moldovei. Pentru prima data, am invitat si 2 iconari bulgari cu o tehnica deosebita de a noastra, dar care prelucreaza intr-un mod inedit si cuprul. Invitam publicul sa vada ca noi nu suntem comercianti, noi confectionam produsele manual si tot noi le vindem; respectam simbolistica populara, uneltele si tehnica", a declarat Silvia Cozminca, presedintele Asociatiei "ART – Mestesugurile Prutului".
De vineri si pana duminica la ora 16:00, iesenii se pot bucura atat de expozitia cu vanzare a produselor traditionale autentice, cat si de demonstratii de olarit, cojocarit sau incondeierea oualor.
"Am participat in fiecare an, acum ne prezentam cu artizanat din papura. Am realizat diverse palarii, cosuri, papuci impletiti din papura adusa din Delta Dunarii, special culeasa in luna septembrie. Preturile variaza de la 5 lei, suportul de linguri, pana la palarii de 30 de lei", declara Danila Zoltani, mester popular din Sighisoara.
Mesteri mici cu suflet mare
La acest targ zeci de tineri ai Colegiului National din Iasi au profitat de ocazie sa-si ajute doi colegi cu grave probleme de sanatate. Micutii artisti si-au etalat, intr-unul dintre standuri, produsele traditionale facute chiar de ei, sub deviza "Arta si traditie in scop caritabil". Ei au inv