Cancelarul german i-ar fi sugerat preşedintelui Greciei, Carolos Papoulias, prin telefon că ar trebui să organizeze un referendum asupra monedei euro, împreună cu alegerile naţionale.
O purtătoare de cuvânt a guvernului german a declarat că relatările privind o pretinsă propunere de referendum “sunt inexacte”. Potrivit Agerpres, aceasta a precizat că această convorbire între Merkel şi Papoulias a fost una confidenţială. Berlinul a negat ulterior că dna Merkel ar fi venit cu această idee în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele grec Carolos Papoulias.
Această propunere a tulburat spectrul politic profund fragmentat al Greciei, cu partide afirmând că este o intervenţie nejustificată în afacerile Atenei. Comentariile dnei Merkel au fost menţionate la început de purtătorul de cuvânt al guvernului elen Dimitris Tsiodras într-un comunicat, în care se anunţa că: “Merkel i-a transmis de asemenea preşedintelui că ea s-a gândit la organizarea unui referendum împreună cu alegerile, cu întrebarea în ce măsură grecii doresc să rămână în zona euro“.
Dimitrist Tsiordras a specificat că un referendum este “evident” în afara chestiunii, întrucât iese din cadrul jurisdicţiei noului guvern interimar numit în Grecia. Țara eleneă, secătuită de criză are programate alegerile pe 17 iunie pentru a pune capăt unui impas politic după ce un vot anterior la 6 mai a produs un parlament lăsat în suspensie.
Liderul conservator Antonis Samaras, al cărui partid pro-salvare Noua Democraţie a câştigat pe 6 mai, a declarat că sugestia atribuită lui Merkel este “cel puţin foarte nefericită”. Acesta e de părere că “Grecia nu are nevoie de un referendum pentru a-şi dovedi alegerea în favoarea euro, o alegere pe care o apără cu jertfe de sânge”.
Relaţiile dintre Grecia şi Germania au fost turbulente în ultimii doi ani şi jumătate când criza financiară din Grecia s