Economistul Daron Adzhemoglu de la Massachusetts Institute of Technology a elaborat un studiu, extrapoland evolutiile politice, sociale si economice din ulimele secole, pentru a obtine o imagine privind viitorul omenirii in urmatoarea suta de ani.
Concluziile sale nu sunt prea optimiste in ce priveste evolutia mediului si accentuarea inegalitatii sociale, dar prevad progrese spectaculoase in unele domenii, cum este cel al sanatatii - noteaza Kabanik.
Poluarea mediului este principala provocare
Industrializarea puternica a actualelor tari emergente, cu cresterea emisiilor de CO2 nu poate fi decat generatoare de schimbari climatice, care la randul lor actioneaza asupra florei si faunei, inclusiv a omului.
Alternativa rationala ar fi trecerea masiva la energia "curata", un deziderat irealizabil, fara un acord international unanim.
Nici vorba nu poate fi de asemenea unanimitate, atata timp cat energia conventionala le produce unora profituri tot mai mari, in timp ce ceilalti n-au incotro si le platesc.
Una din doua: ori va nascoci cineva un mod de a obtine energie "curata" cu profituri mari, ori dezideratul ramane sortit esecului, cu toate consecintele.
Modernizarea regimurilor islamice
Tinerii din tari precum Egiptul, Siria sau Arabia Saudita sunt tot mai constienti cu privire la faptul ca modul lor de viata este impus de guverne. Ei sunt deja dornici de schimbari politice, iar acestea ii vor indeparta de multe traditii clasice.
Cand femeile si minoritatile vor reusi sa-si afirme drepturile, religia isi va diminua simtitor controlul asupra vietii sociale.
Razboiul n-are perspective
In ultimii 60 de ani, societatea s-a abtinut de la mari razboaie, mai mult ca oricand in trecut. Tendinta continua. Procesul de educatie, circulatia libera, libe