În 1977, în finala de la Aix-en-Provence, Ilie Năstase (65 de ani) a folosit racheta cu “spaghetti” împotriva argentinianului Guillermo Villas (59 de ani şi neînvins pe zgură de 53 de meciuri). Folosirea echipamentului respectiv l-a făcut pe sud-american să abandoneze meciul şi să-şi întrerupă perioada de invincibilitate. În 1977, în finala de la Aix-en-Provence, Ilie Năstase (65 de ani) a folosit racheta cu “spaghetti” împotriva argentinianului Guillermo Villas (59 de ani şi neînvins pe zgură de 53 de meciuri). Folosirea echipamentului respectiv l-a făcut pe sud-american să abandoneze meciul şi să-şi întrerupă perioada de invincibilitate.
În anii ’70, Federaţia Internaţională s-a concentrat asupra reglementării mărimii, greutăţii şi presiunii mingilor, iar tenismenii puteau folosi orice rachetă doreau. Lucrurile s-au schimbat în primăvara lui 1977, când francezul Goven şi germanul Müller au început să folosească rachetele cu racordaj- spaghetti, care ofereau cu până la 60% mai mult “spin” (efect de învârtire) şi care au început să le dea mari bătăi de cap jucătorilor de top. În acel an, Năstase s-a calificat în finala de la Aix-en-Provence (Franţa), dar acolo urma să-l înfrunte pe Villas, aflat într-o formă extraordinară: 46 de victorii consecutive pe toate suprafeţele (opt turnee consecutive câştigate: Wimbledon - iarbă, Kitzbühel - zgură, Washington - zgură, Louisville - hard, South Orange - hard, Columbus - hard, US Open - zgură şi Paris - zgură) şi 53 de meciuri consecutive câştigate pe zgură (record doborât de Rafael Nadal în 2006). Şiretul Năstase, care şi-a dat seama că nu avea multe şanse în faţa mingilor catapultate de stânga argentinianului, a recurs la racheta-minune, care l-a scos din ritm pe sud-american.
După două seturi pierdute (1-6, 5-7), Villas, frustrat de impredictibilitatea mingilor trimise de român, a părăsit terenul punând capăt seri