Daca omul se trage din maimuta, atunci si pasarea flamingo se trage dintr-un vechi stramos al ei, care a trait acum 30 milioane de ani, sustin specialistii de la Smithsonian National Zoo.
Pasarea impresioneaza prin aspectul ei de o eleganta fara asemanare, prin culoarea roz, neobisnuita, si prin faptul ca este destul de prietenoasa cu omul, a carui atingere totusi nu o accepta, informeaza Infoniac.
Culoarea pasarii depinde in mare masura de alimentele inghitite. Minunatele nuante de roz pe care le vedem in imagini apartin de obicei speciilor din zona Caraibelor, unde se hranesc aproape exclusiv cu alge si creveti, care contin carotenoizi, un gen de pigment capabil sa le asigure minunata nuanta.
Chiar si atunci cand mananca, pasarea e eleganta. De obicei nu inoata. Se sprijina pe picioarele sale lungi, coboara capul in apa si absoarbe cu ciocul mancarea, pe care o filtreaza, separand apa de partea nutritiva.
Sunt pasari sociale, ducandu-si existenta in stoluri mari, grupate la sol, rareori deplasandu-se in zbor si doar pe distante mici. In timpul sezonului de imperechere, fiecare pasare isi gaseste partenerul, cu care ramane pana cand puiul devine independent.
Am zis puiul, intrucat pasarea flamingo depune un singur ou, pe care il pazesc ambii parinti. Tot ambii parinti isi asuma responsabilitatea supravegherii, hranei si educatiei noului nascut, care, la iesirea din ou, are culoarea gri si nu devine roz decat dupa ce consuma alimentele capabile sa-i furnizeze pigmentul.
Pana atunci, in primele 12 zile, puiul este hranit cu o substanta grasa nedigerata, oferita de fiecare dintre parinti, prin expulzarea sa din propriul tub digestiv.
Dupa ce puiul a devenit destul de mare ca sa se poata alimenta singur, parintii se despart definitiv. Este un divort convenit si inevitabil. Nu mai au nevoie unu