Multe ţări europene se confruntă cu o supraaglomerare de pacienţi în spitale. Dispozitivul care ar putea reduce serios risipa în acest domeniu a fost inventat însă de o echipă de medici din Marea Britanie, ţară care stă bine la capitolul internări în spital, scrie "Daily Mail".
Medicii de la Imperial College din Londra au inventat un plasture digital care monitorizează semnele vitale ale pacienţilor, printre care bătăile inimii, respiraţia şi temperatura, pe care le transmite la un centru de comandă urmărit de medicii de la spital.
Pe de-o parte, acest dispozitiv reduce riscul de complicaţii, iar pe de altă parte, reduce numărul de re-internări, pentru că numai pacienţii la care există complicaţii sau semne anormale vor fi rechemaţi la spital. "Medicii vor putea să monitorizeze mai bine pacientul şi să acţioneze rapid, lucru care va reduce serios re-internările", spune unul dintre inventatorii dispozitivului, Chris Toumazou.
Un plasture va costa 35 de lire sterline şi este mult mai ieftin decât tradiţionalul dispozitiv de monitorizare a bolnavilor pus lângă patul lor, care costă mii de lire sterline.
O astfel de invenţie ar putea face mult bine sistemului sanitar românesc, împovărat de numărul mare de internări, care consumă peste 50% din bugetul Casei de Sănătate. În România se înregistrează una dintre cele mai mari rate de spitalizare din Uniunea Europeană: 21.513 internări la 100.000 de locuitori, . În comparaţie, în alte state europene numărul de internări este cu mult mai mic decât la noi în ţară: în Belgia erau în acelaşi an doar 15.866 de internări la 100 de mii de locuitori, iar în Franţa, 17.155. Singurii care ne întrec sunt bulgarii, care au avut, în 2007, 22.655 de internări la suta de mii de locuitori, în timp ce olandezii şi englezii stau cel mai bine la acest capitol: doar 10.931 şi, respectiv, 12.869 de internări.
Rap