Samuel Aranda, Spania, pentru New York Times
Sanaa, Yemen, 15 octombrie 2011
Fatima Al-Qaws îşi îmbrăţişează fiul Zayed (18 ani), care suferă în urma efectului gazelor lacrimogene, după participarea la o demonstraţie în stradă din Sanaa, Yemen, 15 octombrie. Protestele împotriva regimului autoritar al preşedintelui Ali Abdullah Saleh au escaladat în acea zi. Mii de oameni au mărşăluit pe Strada Zubairy (una dintre arterele principale ale oraşului şi s-a tras asupra lor când au ajuns la un punct de control al Guvernului). Unii demonstranţi s-au retras, alţii au continuat şi s-a tras din nou asupra lor. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi aproximativ 30 rănite. Doamna Qaws şi-a găsit fiul la o moschee folosită temporar pe post de spital. Zayed a rămas în comă timp de două zile după incident. El a mai fost rănit în două rânduri consecutive, pe măsură ce demonstraţiile au continuat. Pe 23 noiembrie, preşedintele Saleh a zburat în Arabia Saudită şi a predat puterea adjunctului său, Abdurabu Mansur Hadi.
Această clipă-poveste este fotografia anului 2011. Pe aceasta şi multe alte momente de curaj, de frumuseţe, de dragoste, de durere, de dezastru, de teamă, de dăruire le veţi putea contempla şi descifra în cadrul World Press Photo – cea mai importantă expoziţie la nivel internaţional, dedicată fotojurnalismului. Ea revine în România după o absenţă de 17 ani. În perioada 17 mai – 10 iunie, peste 170 de lucrări premiate sunt expuse în sediul nou al Bibliotecii Naţionale. În aceeaşi perioadă, vor fi organizate evenimente şi workshopuri conexe, în concordanţă cu profilul şi mesajul expoziţiei. Toate informaţiile sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului.
În România, evenimentul este organizat de Fundaţia Eidos, condusă de cunoscutul artist fotograf Cristian Movilă, care colaborează cu publicaţii celebre din lume.
World Press