Industria vinului produce anual circa 200.000 de tone de deşeuri poluante pentru mediu. Reciclate şi prelucrate, acestea se pot transforma în combustibili, margarină, uleiuri dietetice, zahăr natural sau cosmetice.
Tehnologia de producţie a vinului este un proces foarte fin, dar şi costisitor. Numai 70% din materia primă este folosită pentru producţia vinului, iar restul de 30% se pierde definitiv. Specialiştii apreciază volumul total al acestor pierderi la circa 200.000 de tone/an. În plus, deşeurile în formă brută sunt periculoase pentru mediu. Prelucrarea lor ar aduce avantaje economice substanţiale, spune prof. dr. Ion Gavrilescu, specialist în viticultură. „Din păcate, România nu are centre de colectare şi prelucrare a acestor deşeuri. Firme din Ungaria le importă din ţara noastră şi le valorifică la un nivel superior“, spune Gavrilescu. Unul dintre deşeurile rezultate este tescovina, care se obţine din presarea boabelor, precum şi după tescuirea boştinei fermentate. Aceasta se prezintă sub formă de deşeuri compacte, formate din coajă, seminţe şi urme de lichide.
Margarină şi ulei dietetic din deşeuri
În tescovina uscată sunt 40-65% seminţe, ce conţin 12-22% uleiuri. „Seminţele de struguri conţin tanin de uz tehnologic, excepţional pentru tăbăcirea pielii de calitate. Tot din seminţe se extrage un ulei mai bun şi mai scump decât cel de măsline“, ne-a precizat Ion Gavrilescu. Uleiul de struguri obţinut prin presare poate fi folosit în industria de producere a lacurilor, vopselurilor, în industria farmaceutică şi cosmetică. Acest ulei este utilizat la prepararea conservelor şi în producerea margarinei, în Italia şi Franţa. Uleiul de struguri de calitate, obţinut prin presare din seminţe proaspete, se vinde în Franţa ca ulei dietetic. „Din tescovină se extrage oenocianina, cu valoare protectoare împotriva radicalilor liberi, folosit