Deputatul PSD Constantin Niță consideră că mult discutatul subiect al contribuțiilor la sănătate are o importanță majoră pentru România din punct de vedere socio-economic.
În acest moment, ne aflăm într-un blocaj cauzat în principal de dezechilibrul major dintre contribuția la asigurările de sănătate și sociale și serviciile aferente acestei contribuții. În prezent, contribuția angajatorului este de 5,2%, în timp ce contribuția angajatului este de 5,5%.
Realitatea este că bugetul sănătății, în ultimii ani, nu a putut răspunde nevoilor din România. Acesta este motivul pentru care avem mii de cazuri sociale, diagnosticări în stadii avansate, liste de așteptare pentru pacienți cu boli cronice – cancer, leucemii, diabet, hepatite. Incapacitatea sistemului de a răspunde acestor nevoi nu are doar cauze financiare. Vorbim despre două cauze fundamentale ale disfuncționalităților din sistemul de sănătate – subfinanțarea sistemului și incoerența în alocarea fondurilor.
„USL își propune echilibrarea celor două componente cheie – contribuție și servicii, ținând cont de anumite particularități socio-economice. Soluția nu poate fi eliminarea CASS, deoarece sistemul este subfinanțat, iar eliminarea acestor contribuții nu ar face decât să mărească dezechilibrul. Putem vorbi despre o discutare a pachetului minimum de servicii acoperit de CASS, în așa fel încât să putem avea un control mai bun asupra activităților și costurilor suportate la nivelul sistemului medical românesc.
Discutând despre finanțare sistemului, nu putem considera viabilă soluția eliminării contribuțiilor CASS. Efectele la nivelul sistemului ar fi dezastruoase, iar cei mai afectați vor fi pacienții români. Un calcul simplu arată că, o dată cu eliminarea CASS, ar trebui identificate surse de finanțare pentru cel puțin 17,7 miliarde RON (nivelul finanțării sistemului în 2011). Bugetul de stat