In fiecare primavara, Romania devine victima unei isterii. Daca in urma cu cativa ani ne-au vizitat, pe rand, epidemiile de gripa aviara si de gripa porcina, acum a venit randul invaziei de capuse.
Nu e primul an in care oamenii ajung la medic din cauza ca au fost muscati de capuse, ci este primul an in care presa a acordat o importanta mai mare acestor evenimente, interes care nu a facut decat sa sporeasca panica si isteria in randul populatiei.
Taxa pe capusa. Daca te musca, platesti!
Insa, lasand la o parte accesele de ipohondrie, de la inceputul anului si pana acum, sute de persoane au fost muscate de capuse. Numai la Institutul Matei Bals din Bucuresti s-au prezentat peste 1.000 de persoane care au venit cu astfel de afectiuni.
Tocmai pe fondul acestei isterii, conducerea mai multor spitale din tara a hotarat sa ii taxeze pe cei care vin la medic muscati de capuse: la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj Napoca taxa este de 30 de lei.
La Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov, pacientilor nu li se cer bani, doar cu conditia sa vina la spital la cateva zile de la incident. Daca intarzie, taxa este de 35 de lei. Medicii cer bani pentru scoaterea capuselor, pentru consultatie sau pentru eliberarea de retete.
Abia dupa ce astfel de probleme au fost semnalate in tot mai multe zone din tara, iar Institutul de Boli Infectioase Matei Bals a avertizat ca sunt inregistrate zilnic cel putin zece cazuri de muscaturi de capuse, autoritatile au inceput sa reactioneze.
Asadar, dupa ce, initial, au ignorat problema capuselor, in cele din urma autoritatile au iesit la dezinsectie: locurile de joaca din parcurile bucurestene au fost imprejmuite si stropite cu insecticid.
Potrivit specialistilor, solutia nu este periculoasa pentru copii sau pentru animale, acestia putand reveni dupa ze