Masdar City este un oraş unic în felul său: construit la Abu Dhabi National Energy, reprezintă ambiţiile futuriste ale magnaţilor din industria petrolului, fiind considerat primul oraş al viitorului, relatează www.ditadifulmine.com.
Masdar City a fost de la început considerat un proiect extrem de ambiţios, pentru realizarea căruia sunt necesare 18 miliarde de dolari. Proiectat de celebrul arhitect Norman Foster, în 2009, acest oraş unic găzduia doar câţiva oameni, consideraţi un fel de cobai ai celui mai avansat laborator hi-tech pentru mediu.
Cei câţiva localnici au maşini electrice fără şofer, străzile sunt răcorite cu aer condiţionat format prin nişte tunele de vânt imense. În plus, la tot pasul sunt prezenţi şi poliţişti „verzi“, care monitorizează consumul de energie al fiecărui localnic. Oraşul a fost conceput în 2006, prima fază a proiectului fiind finalizată în 2009, după trei ani de muncă în care s-au cheltuit 1,4 miliarde de dolari. La sfârşitul primei faze de construcţie, oraşul amplasat lângă Aeroportul Internaţional Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite avea şase clădiri principale, o stradă, 101 de apartamente mici, o bibliotecă electronică imensă şi Institutul Masdar. În 2011, a fost finalizată şi cea de-a doua fază a construcţiei, la capătul căreia au fost realizate 222 de apartamente, mai multe străzi şi magazine. Până în 2015, Masdar City se așteaptă să aibă deja 7.000 de locuitori, urmând ca pe viitor să li se alăture încă 12.000 de oameni din Abu Dhabi.
Fără poluare
Orașul va avea o suprafaţă de şase kilometri pătraţi şi va oferi găzduire unui număr de 1.500 de afaceri cu produse şi servicii ecologice. De asemenea, oraşul va avea şi un campus universitar. Oraşul combină arhitectura tradiţională cu tehnologii de ultimă oră. În plus, nu vor exista zgârie-nori, iar străzile vor fi astfel aliniate încât clădirile să