Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, s-a declarat ingrijorat de efectul "undei de soc" in restul zonei euro, daca Grecia va renunta la moneda unica.
"Intrebarea esentiala nu se refera la Grecia, ci la Spania si Italia", a spus Zoellick, citat de CNN. "Daca Grecia pleaca, trebuie sa avem mare grija la cum se realizeaza acest lucru", a adaugat el.
Potrivit spuselor sale, situatia Greciei este comparabila cu cea a bancii Lehman Brothers in 2008 si ar putea avea repercursiuni neasteptate asupra pietelor financiare mondiale. In cazul Greciei, problema este interconectivitatea intre economiile europene.
"Pericolul incepe cand evenimentele afecteaza nivelul increderii si exista momente fara lichiditati", a explicat Zoellick, al carui mandat la Banca Mondiala se incheie luna viitoare.
Oficialul institutiei a spus ca a facut presiuni pentru implementarea unor masuri precum mai multe investitii ale Bancii Europene de Investitii.
"Nu cred ca este de ajuns capitalizarea. Cred ca problema cheie pe care trebuie sa o acceptam este ca, daca vrem reforma pe termen mediu, este nevoie de un fel de asigurare pe termen mediu pentru investitori", a explicat acesta.
Zoellick s-a aratat de acord cu emiterea de eurobonduri in Uniunea Europeana, pentru o perioada de timp limitata, pentru stabilizarea economiei. Acest lucru ar da suficient timp Italiei si Spaniei sa implementeze reformele fiscale.
Presedintele Bancii Mondiale a sugerat si utilizarea Mecanismului European de Stabilitate, un fond de urgenta pentru cele 17 state membre ale zonei euro.
La finalizarea mandatului, Zoellick va fi inlocuit de Jim Yong Kim, in prezent presedinte al Colegiului Dartmouth, care isi va prelua functia pe 1 iulie.
In schimb, potrivit unor surse, Zoellick ar putea deveni secretarul Trezoreriei